Cursus pottenbakken

 *Cursus Pottenbakken bij Kleur Keramiek

Leuk dat je interesse hebt in draailessen bij mij. Er zal een wereld voor je opengaan als je je eenmaal waagt aan dit mooie ambacht! Stap voor stap ga ik je de techniek van het pottenbakken leren. We starten met het draaien van kommen en cilinders.  Wanneer je wat meer gevorderd bent, kunnen we dit uitbreiden met eventueel borden, deksels en oren. Maar dat is niet alles…

Voor mij is het decoreren van het draaiwerk een belangrijk onderdeel van het vervaardigen van keramiek. Ook dat wil ik je graag leren. Zelf werk ik voornamelijk met gekleurde kleislib om patronen en tekeningen op het gedraaide werk te schilderen. Werken met papieren sjablonen, sgraffito (gedeeltelijk wegkrassen van de engobe laag) en schilderen zijn voorbeelden van de talloze mogelijkheden die er zijn..

   

*Wat kun je verwachten?

  • Lessen van 2,5 uur op woensdag- en vrijdagochtend van 9.30- 12.00 uur én op woensdagmiddag van 13.00-15.30 uur. Het laatste kwartier gebruiken we om op te ruimen en schoon te maken.
  • De lessen vinden plaats in mijn atelier/souterrain, Westeinde 14 in Moordrecht (ingang tuinzijde).
  • Duidelijke instructie en intensieve begeleiding aangezien de groepjes uit max. 5/6 personen bestaan.
  • Gebruik van materiaal (draaischijf, klei, engobe, glazuur, kwasten, afdraai gereedschap, loomers, snijdraad ect.).
  • Het cursusgeld is inclusief stook- en materiaalkosten voor 1 werkstuk per afgenomen les. Dat betekent dat je bij 10 lessen 10 werkstukken mag draaien, decoreren, biscuitbakken, glazuren en glazuur stoken. Mocht je nou lekker doordraaien en heel veel meer gaan produceren, dan zal ik daar iets voor in rekening brengen.

*Wekelijkse lessen voorjaar 2021 :

In verband met COVID-19 heb ik voor nu besloten alleen mensen op les te nemen die al een beetje ervaring hebben achter de draaischijf, dat wil zeggen al een klein beetje kunnen centreren.   Ik heb gemerkt dat ik bij echte starters toch vaak fysiek contact moet hebben om ze goed te leren centreren. Verder heb ik alle nodige maatregelen getroffen, zo staan alle schijven op 1,5 meter, dragen we mondkapjes, is er ontsmettingsgel aanwezig en geven we elkaar zoveel mogelijk de ruimte. Mijn ruimte bevindt zich in het souterrain van ons huis maar heeft een eigen ingang en toilet. Bij mooi weer kunnen de openslaande deuren naar de tuin open. 

  • Woensdag ochtend (10x): 21, 28 april, 5, 12, 19, 26 mei  2, 9, 16 en 23 juni 2021         (=VOL)
  • Woensdag middag (10x): 21, 28 april, 5, 12, 19, 26 mei  2, 9, 16 en 23 juni 2021          (=VOL)
  • Vrijdag ochtend (10x ):  16, 23, 30 april, 7, 14, 21, 28 mei  4, 11 en 18 juni 2021 (=VOL)

*Wat zijn kosten?

Voor dit blok van 10 lessen betaal je €295. Aanmelden kan via het invullen van het contactformulier, je aanmelding is echter pas definitief na ontvangst van de aanbetaling van  €45 op het lesgeld. Meer hierover vindt je in de algemene voorwaarde die ik je per e-mail opstuur.

*Draai-tweedaagse in België* 

Op uitnodiging van keramist Nora Nuyts ga ik in mei een workshop geven in Lier in Belgie! Voor alle informatie hierover én voor het aanmelden wil ik je doorverwijzen naar haar website, zie   //studiokeramiek.be/cursusagenda/     GEWIJZIGDE DATUM : 26-27 juli 2021

*Zomerweek in IJlst (Friesland)*  

Vier dagen achter elkaar draaien en decoreren! We gaan draaien, afdraaien en je krijgt uitleg over de verschillende decoratie technieken. Een mooie gelegenheid om je draaivaardigheden te verbeteren en kennis te maken met de vele mogelijkheden van het decoreren met engobes. Data : 24-27 augustus 2021, voor alle informatie klik hier. (=VOL!)

*Draai-tweedaagse* 

Zoals jullie weten is het draaien op de elektrische schijf een vaardigheid die door veel kilometers te maken kan leiden tot mooie resultaten. Daarom wil ik de mogelijkheid bieden om een hele dag heerlijk te draaien, zodat je nu eindelijk eens een mooie serie (dezelfde) kommen of mokken kan draaien. Of wellicht wil je je storten op groter, van de mast, borden of een pot mét deksels draaien. De week erna gaan we alles van de eerste dag afdraaien en decoreren zodat het werk biscuit gebakken kan worden. Daarna zal ik al het gemaakte werk transparant glazuren en nog een keertje voor jullie bakken. Ook voor starters is het een uitgelezen kans om kennis te maken en de eerste vaardigheden onder de knie te krijgen!

* Workshop 1  Nog te plannen!

* Workshop 2  Nog te plannen!

Twee dagen aan de slag van 10.00 tot 16.00 uur (het laatste kwartier is voor schoonmaken en opruimen). Duidelijke instructie en intensieve begeleiding aangezien de groepjes uit max.6 personen bestaan. Inclusief lunch, koffie en/of thee. Gebruik van gereedschap en inclusief materiaal en stookkosten voor alles wat na die twee dagen klaar is en biscuit gestookt kan worden. Kosten €—- Aanmelden kan via het invullen van het contactformulier, je aanmelding is pas definitief na ontvangst van de aanbetaling van €—- op het lesgeld.

    

    

    

(Werk van cursisten)
Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Kleur Keramiek
Average rating:  
 5 reviews
by Marjan Snoep on Kleur Keramiek
Veel geleerd

Inge maakt zulke mooie werkstukken dat mijn keuze, bij wie ik zou willen leren draaien, als vanzelf op haar viel. Ook de voor mij nieuwe manier van decoreren met zelfgemaakte malletjes was een welkome aanvulling. Inge legt alles met veel geduld en vakkennis uit. Je wordt in Moordrecht ontvangen in een efficiënt ingericht en licht atelier en de groepsgrootte is zodanig dat alle deelnemers ruim aandacht krijgen. Echt een aanrader voor wie wil leren draaien en/of kennis wil uitbreiden.

by Yvette on Kleur Keramiek
Super leuke cursus

Als je overweegt een cursus draaien te gaan volgen bij je bij Inge aan het goede adres. Gezellige lesdagen, waarin het draaien goed en duidelijk wordt uitgelegd. Daarnaast is het decoreren van gedraaid werk ook een belangrijk onderdeel. Zoveel mooie kleuren engobes om mee te werken.
Ik heb met veel plezier de lessen bij Inge gevolgd.

by Ria van Gameren on Kleur Keramiek
Gewoon doen!!

Als er iemand is die haar vak verstaat, is het Inge.
Ik heb een behoorlijke periode bij haar op draailes gezeten.
Inge heeft een prachtig, ruimtelijk atelier, en mooie en goede materialen.
Haar lessen zijn helder en duidelijk, heeft aandacht voor iedereen en veel geduld.
Haar draaitechniek, kleurgebruik en prachtige stijl van decoreren maakt haar uniek.
Heb er met veel plezier op les gezeten en raad het je echt aan.
Je krijgt er absoluut geen spijt van.

by Anne Marie on Kleur Keramiek
Superleuk@

De 2-daagse cursus bij Inge was een feestje! Nog nooit een potje gedraaid en na deze twee dagen al een leuk begin gemaakt om thuis verder te draaien! Was een gezellige sfeer, duidelijke uitleg, goede hulp en mooie producten. Een aanrader dus!

by Elsbeth on Kleur Keramiek
Aanrader!

Met veel plezier heb ik 2 jaar lessen gevolgd bij Inge. Ze is een meester in haar vak en geeft op een rustige en duidelijke manier uitleg. Ik heb het pottenbakken ervaren als een heerlijke, ontspannende bezigheid. De lesruimte ziet er mooi en netjes uit, de draaischijven zijn van goede kwaliteit en ze heeft onwijs veel hulpgereedschap en engobes in mooie kleuren. Verder gaat ze zorgvuldig om met gemaakt werk en steekt echt tijd in het hele proces van klei tot eindresultaat. Een aanrader dus! 🙂