Cursus pottenbakken

Leuk dat je interesse hebt in de draailessen en workshops welke ik organiseer. Er zal een wereld voor je opengaan als je je eenmaal waagt aan dit mooie ambacht! Stap voor stap ga ik je de techniek van het pottenbakken leren. We starten met het draaien van kommen en cilinders.  Wanneer je wat meer gevorderd bent, kunnen we dit uitbreiden met eventueel borden, deksels en oren. Maar dat is niet alles…

Voor mij is het decoreren van het draaiwerk een belangrijk onderdeel van het vervaardigen van keramiek. Ook dat wil ik je graag leren. Zelf werk ik voornamelijk met engobe (gekleurde kleislib) om patronen en tekeningen op het gedraaide werk te schilderen. Werken met papieren sjablonen, sgraffito (gedeeltelijk wegkrassen van de engobe laag), mishima, stempelen en schilderen zijn voorbeelden van de talloze mogelijkheden die er zijn. Naast de tweedaagse en wekelijkse cursussen organiseer ik ook af en toe ééndaagse workshops waar we ons beperken tot het decoreren van werk, dit is dan ook geschikt voor handvormers. Als leidraad hiervoor dient het boek ‘Kleurrijk Keramiek’ wat ik schreef en ook via mij te bestellen is.

 

*Mijn atelier bevindt zich in het souterrain van ons huis in Moordrecht en heeft een eigen ingang en toilet. Bij mooi weer kunnen de openslaande deuren naar de tuin open. 

*Hieronder volgen alle lessen en workshops die gepland staan voor de komende tijd. Zit een workshop vol dan kun je je altijd op de reservelijst laten plaatsen of op de lijst voor geïnteresseerden, dan ontvang je een mailtje zodra er nieuwe data bekend zijn.

*(NOTE : Mijn lessen en workshops zijn bedoelt voor degene die serieus met keramiek aan de slag willen of al zijn gegrepen door dit mooie ambacht. Voor kinder- en vrijgezellen feestjes wil ik je graag door verwijzen naar collega’s die dit wel in hun pakket hebben.)

*Wekelijkse lessen najaar 2022 :

De wekelijkse lessen is bedoeld voor mensen die echt met het draaien aan de slag te willen, maar ook voor diegene die het al een beetje kan en uren willen maken en natuurlijk voor degene die alles over decoreren willen weten! Het is dus een mix van verschillende niveaus, ook omdat de meeste cursisten niet stoppen na één lesblok!  Voor echte starters adviseer ik om eerst een tweedaagse voor starters te doen, zodat al een beetje kennis hebt gemaakt met de klei en het draaien en om te ontdekken of het echt iets voor je is….. Ook zou je kunnen overwegen om voor aanvang van het lesblok een privélesje te nemen.

*Wat kun je verwachten?

 • Lessen van 2,5 uur, in de ochtend van 9.30- 12.00 uur, in de middag van 13.00-15.30 uur en in de avond van 19.30-22.00 uur. Het laatste kwartier gebruiken we om op te ruimen en schoon te maken.
 • De lessen vinden plaats in mijn atelier/souterrain, Westeinde 14 in Moordrecht (ingang tuinzijde).
 • Duidelijke instructie en intensieve begeleiding aangezien de groepjes uit max. 5/6 personen bestaan.
 • Gebruik van gereedschappen (draaischijf, kwasten, afdraai gereedschap, loomers, snijdraad ect.).
 • Het cursusgeld is inclusief alle benodigde materialen en biscuit- en glazuur stook van 10 of 12 werkstukken gemaakt tijdens de les (aantal gelijk aan het aantal lessen). Mocht je meer maken breng ik daar iets voor in rekening.

Woensdag ochtend (12x): 14, 21, 28 sept, 5, 19, 26 okt, 2, 9, 16, 23, 30 nov, 7 dec. 2022 (VOL!)

Woensdag middag (12x): 14, 21, 28 sept, 5, 19, 26 okt, 2, 9, 16, 23, 30 nov, 7 dec. 2022 (VOL!)

Vrijdag ochtend (12x ): 16, 23, 30 sept, 7, 21, 28 okt, 4, 11, 18, 25, nov, 2, 9 dec. 2022 (VOL!)

NIEUW! Dinsdag avond (10x) : 13, 20, 27 sept, 4, 18, 25 okt, 1, 8, 15, 22 nov 2022 (Nog 3 plekjes!)

*Wat zijn kosten?

Voor een blok van 12 lessen betaal je €390,- incl. 21% BTW (10x op dinsdagavond kost €340,-). Aanmelden kan via het invullen van het contactformulier, geef dan duidelijk aan welke groep je voorkeur heeft en eventueel een tweede keus. Ook ontvang ik graag je telefoonnummer en wat je draait ervaring is. Je aanmelding is echter pas definitief na ontvangst van de aanbetaling van  €50,- op het lesgeld. Meer hierover vindt je in de info en algemene voorwaarde die ik je per e-mail opstuur.

*Privéles pottenbakken:

Om echt een goede start te maken met het pottenbakken is het wellicht een idee om privé les te nemen. Je krijgt zo alle aandacht en legt een goede basis waarna je verder kunt in de wekelijkse lessen of wellicht heb je thuis een schijf om draai uren te maken. Of je bent al een tijdje aan het draaien, maar loopt ergens tegenaan, wellicht kunnen een paar privélesjes je weer een stuk verder helpen!

De kosten daarvan zijn €59 per uur, met een minimale afname van 2 uur. Wil je echt het hele proces doorlopen en ook je werk afdraaien zodat het gestookt kan worden zou je met 4 uur verdeeld over 2 dagen een eind komen. In overleg plannen we dan een dag en een tijd (kan eventueel ook op een avond). 

*Draai-tweedaagse 2022*

Ook dit voorjaar wil ik weer een aantal tweedaagse organiseren. Zoals jullie weten is het draaien op de elektrische schijf  een vaardigheid die door veel kilometers te maken kan leiden tot mooie resultaten. Daarom wil ik de mogelijkheid bieden om een hele dag heerlijk te draaien zodat je nu eindelijk eens een mooie serie (dezelfde) mokken of kommen  kan draaien. Of wellicht wil je je storten op het draaien van de mast, borden of een pot met een deksel. Uiteraard gaan we ook decoreren met engobe, waarbij ik vooral in de gevorderde groep uitgebreid in ga op de verschillende decoratie technieken. Voor echte starters organiseer ik aparte tweedaagse, zodat er een basis gelegd kan worden in het draaien en het decoreren van je werk.

 Workshop 1 : starters 6-7 januari 2022  21-22 april 2022 (1 plekje vrij gekomen! )

 Workshop 2 : Geannuleerd! 

 Workshop 3 : starters 28-29 april 2022 (VOL!)

 Workshop 4 : met (beetje) draai ervaring 5-6 mei 2022 (VOL!)

*NIEUW! Workshop 5 : starters 7-8 juli 2022 (VOL!)

 • Twee hele dagen van 9.30 – 16.00 uur. Op de eerste dag uitgebreide uitleg over het doorslaan en walken, centreren en draaien van kom,  cilinder of bord. Op de tweede dag gaan we het gemaakte werk afdraaien en decoreren met engobe. Bij starters ligt de nadruk op het draaien, van het decoreren leg ik de beginselen van het werken met engobe uit. Voor de wat gevorderde kan ik iets dieper op de verschillende decoratie technieken ingaan.
 • Inclusief alle materialen (klei en engobe)  en gebruik van alle gereedschappen
 • Inclusief het biscuit stoken van het gemaakte werk op 1000 *C. Voor het transparant glazuren en nogmaals stoken (op 1150*C) vraag ik een kleine vergoeding per item ( €2,50/€5,-).
 • Inclusief  koffie en thee.
 • Je brengt zelf je lunch mee, ik zorg voor een heerlijke kop soep of salade erbij.
 • Prijs p.p. € 235,-(incl.21% BTW), waarvan ik €50,- als aanbetaling vraag.
 • Aanmelden kan via het invullen van het contactformulier, je aanmelding is definitief na ontvangst van de aanbetaling.

*Decoratie workshop van 1 dag*

Omdat naast het draaien op de draaischijf het decoreren met voornamelijk engobe tot mijn expertise behoort ga ik dit jaar ook hierin eendaagse workshops organiseren. Het is bedoeld voor mensen van alles willen weten over de verschillende decoratietechnieken, zowel draaiers als handvormers. Het is dus de bedoeling dat je zelf voor je ondergrond zorgt! Dat kan (klein) gedraaid werk zijn maar ook tegels of klein handgevormd werk, allemaal mogelijk als het maar leerhard is. Ik ga jullie laten zien hoe je zelf kleurrijke engobe maakt en hoe je het mooi aanbrengt. Verder komen er decoratie technieken als uitsparingstechniek, sgraffito, mishima en stempelen aan bod.

Workshop A op 8 april 2022 (VOL!)

Workshop B op 13 mei 2022 (VOL!)

*NIEUW! Workshop C op 3 juni 2022 (VOL!)

*NIEUW! Workshop D op 15 juli 2022 (VOL!)

 • De workshop vindt plaats in mijn atelier in Moordrecht van 9.30-16.00.
 • Inclusief alle decoratie materialen ( engobe, sponsjes, was) en gebruik van alle gereedschappen.
 • Inclusief  koffie en thee.
 • Je brengt zelf je lunch mee, ik zorg voor een heerlijke kop soep of salade erbij.
 • Prijs p.p. € 140,- (incl.21% BTW) waarvan ik €40,-als aanbetaling vraag.
 • Aanmelden kan via het invullen van het contactformulier, je aanmelding is definitief na ontvangst van de aanbetaling.

*Zomerweek in IJlst (Friesland)*  

Na het succes van vorig jaar ga ik dit jaar 2 zomerweken organiseren in het mooie atelier van potter Tom in het leuke plaatsje IJlst (Friesland). Vier dagen achter elkaar draaien en decoreren. We gaan draaien, afdraaien en je krijgt uitleg over de verschillende decoratie technieken. Een uitgelezen kans om je draaivaardigheden te verbeteren en kennis te maken met de vele mogelijkheden van het decoreren met engobe. (beetje draai ervaring vereist!)

*Voor meer info klik HIER

Week 33 -van 16 t/m 19 augustus 2022 (VOL!- aanmelden reservelijst)

Week 35 – van 30 augustus t/m 2 september 2022 (VOL!- aanmelden reservelijst)

 

*Draai-tweedaagse in België* 

 Op 10 en 11 augustus 2022 op uitnodiging van Nora Nuyts. (VOL!)

Voor alle info en aanmelden klik HIER!

 

    

    

(Werk van cursisten)
Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Kleur Keramiek
Average rating:  
 5 reviews
 by Marjan Snoep
Veel geleerd

Inge maakt zulke mooie werkstukken dat mijn keuze, bij wie ik zou willen leren draaien, als vanzelf op haar viel. Ook de voor mij nieuwe manier van decoreren met zelfgemaakte malletjes was een welkome aanvulling. Inge legt alles met veel geduld en vakkennis uit. Je wordt in Moordrecht ontvangen in een efficiënt ingericht en licht atelier en de groepsgrootte is zodanig dat alle deelnemers ruim aandacht krijgen. Echt een aanrader voor wie wil leren draaien en/of kennis wil uitbreiden.

 by Yvette
Super leuke cursus

Als je overweegt een cursus draaien te gaan volgen bij je bij Inge aan het goede adres. Gezellige lesdagen, waarin het draaien goed en duidelijk wordt uitgelegd. Daarnaast is het decoreren van gedraaid werk ook een belangrijk onderdeel. Zoveel mooie kleuren engobes om mee te werken.
Ik heb met veel plezier de lessen bij Inge gevolgd.

 by Ria van Gameren
Gewoon doen!!

Als er iemand is die haar vak verstaat, is het Inge.
Ik heb een behoorlijke periode bij haar op draailes gezeten.
Inge heeft een prachtig, ruimtelijk atelier, en mooie en goede materialen.
Haar lessen zijn helder en duidelijk, heeft aandacht voor iedereen en veel geduld.
Haar draaitechniek, kleurgebruik en prachtige stijl van decoreren maakt haar uniek.
Heb er met veel plezier op les gezeten en raad het je echt aan.
Je krijgt er absoluut geen spijt van.

 by Anne Marie
Superleuk@

De 2-daagse cursus bij Inge was een feestje! Nog nooit een potje gedraaid en na deze twee dagen al een leuk begin gemaakt om thuis verder te draaien! Was een gezellige sfeer, duidelijke uitleg, goede hulp en mooie producten. Een aanrader dus!

 by Elsbeth
Aanrader!

Met veel plezier heb ik 2 jaar lessen gevolgd bij Inge. Ze is een meester in haar vak en geeft op een rustige en duidelijke manier uitleg. Ik heb het pottenbakken ervaren als een heerlijke, ontspannende bezigheid. De lesruimte ziet er mooi en netjes uit, de draaischijven zijn van goede kwaliteit en ze heeft onwijs veel hulpgereedschap en engobes in mooie kleuren. Verder gaat ze zorgvuldig om met gemaakt werk en steekt echt tijd in het hele proces van klei tot eindresultaat. Een aanrader dus! 🙂