Cursus pottenbakken

Leuk dat je interesse hebt in de draailessen en workshops die in organiseer. Er zal een wereld voor je opengaan als je je eenmaal waagt aan dit mooie ambacht! Stap voor stap ga ik je de techniek van het pottenbakken leren. We starten met het draaien van kommen en cilinders.  Wanneer je wat meer gevorderd bent, kunnen we dit uitbreiden met eventueel borden, deksels en oren. Maar dat is niet alles…

Voor mij is het decoreren van het draaiwerk een belangrijk onderdeel van het vervaardigen van keramiek. Ook dat wil ik je graag leren. Zelf werk ik voornamelijk met engobe (gekleurde kleislib) om patronen en tekeningen op het gedraaide werk te schilderen. Werken met papieren sjablonen, sgraffito (gedeeltelijk wegkrassen van de engobe laag) stempelen en schilderen zijn voorbeelden van de talloze mogelijkheden die er zijn..

 

*Wekelijkse lessen voorjaar 2022 :

De wekelijkse lessen is bedoeld voor mensen die echt een basis willen leggen, maar ook voor diegene die het al een beetje kan en uren willen maken en natuurlijk voor degene die alles over decoreren willen weten! Het is dus een mix van verschillende niveaus, ook omdat de meeste cursisten niet stoppen na één lesblok!  Voor echte starters adviseer ik om bij voorkeur een tweedaagse voor starters te doen, zodat al een beetje kennis hebt gemaakt met de klei en het draaien. Heb je die mogelijkheid dan ben je ook welkom, ik ga dan mijn uiterste  best doen iedereen de gewenste aandacht te geven.  

Mijn atelier bevindt zich in het souterrain van ons huis maar heeft een eigen ingang en toilet. Bij mooi weer kunnen de openslaande deuren naar de tuin open. 

*Wat kun je verwachten?

 • Lessen van 2,5 uur op woensdag- en vrijdagochtend van 9.30- 12.00 uur én op woensdagmiddag van 13.00-15.30 uur. Het laatste kwartier gebruiken we om op te ruimen en schoon te maken.
 • De lessen vinden plaats in mijn atelier/souterrain, Westeinde 14 in Moordrecht (ingang tuinzijde).
 • Duidelijke instructie en intensieve begeleiding aangezien de groepjes uit max. 5/6 personen bestaan.
 • Gebruik van gereedschappen (draaischijf, kwasten, afdraai gereedschap, loomers, snijdraad ect.).
 • Het cursusgeld is inclusief alle benodigde materialen en biscuit- en glazuur stook van het werk gemaakt tijdens de les.
 • Woensdag ochtend (10x): 19, 26 januari, 2, 9, 16, 23 februari, 2, 9, 16 en 23 maart 2022 (1 plekje vrij!)
 • Woensdag middag (10x): 19, 26 januari, 2, 9, 16, 23 februari, 2, 9, 16 en 23 maart 2022 (VOL!)
 • Vrijdag ochtend (10x ): 21, 28 januari, 4, 11, 18, 25 februari, 4, 11, 18 en 25 maart 2022 (VOL!)

*Wat zijn kosten?

Voor dit blok van 10 lessen betaal je €320,- (incl. 21% BTW) Aanmelden kan via het invullen van het contactformulier, je aanmelding is echter pas definitief na ontvangst van de aanbetaling van  €50,- op het lesgeld. Meer hierover vindt je in de algemene voorwaarde die ik je per e-mail opstuur.

*Draai-tweedaagse 2022*

Ook dit voorjaar wil ik weer een aantal tweedaagse organiseren. Zoals jullie weten is het draaien op de elektrische schijf  een vaardigheid die door veel kilometers te maken kan leiden tot mooie resultaten. Daarom wil ik de mogelijkheid bieden om een hele dag heerlijk te draaien zodat je nu eindelijk eens een mooie serie (dezelfde) mokken of kommen  kan draaien. Of wellicht wil je je storten op het draaien van de mast, borden of een pot met een deksel. Uiteraard gaan we ook decoreren met engobe, waarbij ik vooral in de gevorderde groep uitgebreid in ga op de verschillende decoratie technieken. Voor echte starters organiseer ik aparte tweedaagse, zodat er een basis gelegd kan worden in het draaien en het decoreren van je werk.

 Workshop 1 : starters 6-7 januari 2022  21-22 april 2022 (VOL! )

 Workshop 2 : Geannuleerd! 

 Workshop 3 : starters 28-29 april 2022 (VOL!)

 Workshop 4 : met (beetje) draai ervaring 5-6 mei 2022 (nog 1 plekje)

 • Twee hele dagen van 9.30 – 16.00 uur. Op de eerste dag uitgebreide uitleg over het doorslaan en walken, centreren en draaien van kom,  cilinder of bord. Op de tweede dag gaan we het gemaakte werk afdraaien en decoreren met engobe. Bij starters ligt de nadruk op het draaien, van het decoreren leg ik de beginselen van het werken met engobe uit. Voor de wat gevorderde kan ik iets dieper op de verschillende decoratie technieken ingaan.
 • Inclusief alle materialen (klei en engobe)  en gebruik van alle gereedschappen
 • Inclusief het biscuit stoken van het gemaakte werk op 1000 *C. Voor het transparant glazuren en nogmaals stoken (op 1150*C) vraag ik een kleine vergoeding per item ( €2,50/€5,-).
 • Inclusief  koffie en thee.
 • Je brengt zelf je lunch mee, ik zorg voor een heerlijke kop soep of salade erbij.
 • Prijs p.p. € 235,-(incl.21% BTW), waarvan ik €50,- als aanbetaling vraag.
 • Aanmelden kan via het invullen van het contactformulier, je aanmelding is definitief na ontvangst van de aanbetaling.

*Decoratie workshop van 1 dag*

Omdat naast het draaien op de draaischijf het decoreren met voornamelijk engobe tot mijn expertise behoort ga ik dit jaar ook hierin eendaagse workshops organiseren. Het is bedoeld voor mensen van alles willen weten over de verschillende decoratietechnieken, zowel draaiers als handvormers. Het is dus de bedoeling dat je zelf voor je ondergrond zorgt! Dat kan (klein) gedraaid werk zijn maar ook tegels of klein handgevormd werk, allemaal mogelijk als het maar leerhard is. Ik ga jullie laten zien hoe je zelf kleurrijke engobe maakt en hoe je het mooi aanbrengt. Verder komen er decoratie technieken als uitsparingstechniek, sgraffito en stempelen aan bod.

Workshop A op 8 april 2022 (VOL!)

Workshop B op 13 mei 2022 (VOL!)

 • De workshop vindt plaats in mijn atelier in Moordrecht van 9.30-16.00.
 • Inclusief alle decoratie materialen ( engobe, sponsjes, was) en gebruik van alle gereedschappen.
 • Inclusief  koffie en thee.
 • Je brengt zelf je lunch mee, ik zorg voor een heerlijke kop soep of salade erbij.
 • Prijs p.p. € 140,- (incl.21% BTW) waarvan ik €40,-als aanbetaling vraag.
 • Aanmelden kan via het invullen van het contactformulier, je aanmelding is definitief na ontvangst van de aanbetaling.

*Zomerweek in IJlst (Friesland)*  

Na het succes van vorig jaar ga ik dit jaar 2 zomerweken organiseren in het mooie atelier van potter Tom in het leuke plaatsje IJlst (Friesland). Vier dagen achter elkaar draaien en decoreren. We gaan draaien, afdraaien en je krijgt uitleg over de verschillende decoratie technieken. Een uitgelezen kans om je draaivaardigheden te verbeteren en kennis te maken met de vele mogelijkheden van het decoreren met engobe.

*Voor meer info klik HIER

Week 33 -van 16 t/m 19 augustus 2022 (VOL!- aanmelden reservelijst)

Week 35 – van 30 augustus t/m 2 september 2022 (VOL!- aanmelden reservelijst)

 

*Draai-tweedaagse in België* 

 Op 10 en 11 augustus 2022 op uitnodiging van Nora Nuyts.

Voor alle info en aanmelden klik HIER!

 

    

    

(Werk van cursisten)
Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Kleur Keramiek
Average rating:  
 5 reviews
 by Marjan Snoep
Veel geleerd

Inge maakt zulke mooie werkstukken dat mijn keuze, bij wie ik zou willen leren draaien, als vanzelf op haar viel. Ook de voor mij nieuwe manier van decoreren met zelfgemaakte malletjes was een welkome aanvulling. Inge legt alles met veel geduld en vakkennis uit. Je wordt in Moordrecht ontvangen in een efficiënt ingericht en licht atelier en de groepsgrootte is zodanig dat alle deelnemers ruim aandacht krijgen. Echt een aanrader voor wie wil leren draaien en/of kennis wil uitbreiden.

 by Yvette
Super leuke cursus

Als je overweegt een cursus draaien te gaan volgen bij je bij Inge aan het goede adres. Gezellige lesdagen, waarin het draaien goed en duidelijk wordt uitgelegd. Daarnaast is het decoreren van gedraaid werk ook een belangrijk onderdeel. Zoveel mooie kleuren engobes om mee te werken.
Ik heb met veel plezier de lessen bij Inge gevolgd.

 by Ria van Gameren
Gewoon doen!!

Als er iemand is die haar vak verstaat, is het Inge.
Ik heb een behoorlijke periode bij haar op draailes gezeten.
Inge heeft een prachtig, ruimtelijk atelier, en mooie en goede materialen.
Haar lessen zijn helder en duidelijk, heeft aandacht voor iedereen en veel geduld.
Haar draaitechniek, kleurgebruik en prachtige stijl van decoreren maakt haar uniek.
Heb er met veel plezier op les gezeten en raad het je echt aan.
Je krijgt er absoluut geen spijt van.

 by Anne Marie
Superleuk@

De 2-daagse cursus bij Inge was een feestje! Nog nooit een potje gedraaid en na deze twee dagen al een leuk begin gemaakt om thuis verder te draaien! Was een gezellige sfeer, duidelijke uitleg, goede hulp en mooie producten. Een aanrader dus!

 by Elsbeth
Aanrader!

Met veel plezier heb ik 2 jaar lessen gevolgd bij Inge. Ze is een meester in haar vak en geeft op een rustige en duidelijke manier uitleg. Ik heb het pottenbakken ervaren als een heerlijke, ontspannende bezigheid. De lesruimte ziet er mooi en netjes uit, de draaischijven zijn van goede kwaliteit en ze heeft onwijs veel hulpgereedschap en engobes in mooie kleuren. Verder gaat ze zorgvuldig om met gemaakt werk en steekt echt tijd in het hele proces van klei tot eindresultaat. Een aanrader dus! 🙂